Nove energijske oznake

Nove energijske oznake EU za sesalnike

Od septembra 2014 bo večina* sesalnikov, prodanih v Evropski uniji, označenih z energijsko oznako.
Energijska oznaka je podobna že obstoječim energijskim oznakam za hladilnike, pralne stroje itd., vendar bo prilagojena kategoriji sesalnikov. V boljše razrede bodo uvrščeni le izdelki z nizko porabo energije in dobro sesalno močjo.Energijske oznake

Iz nove oznake bodo razvidni naslednji podatki:

Energijska učinkovitost - Energijska učinkovitost je prikazana na lestvici od A do G (obarvane puščice na nalepki), kjer A predstavlja najboljšo kategorijo z najboljšo energijsko učinkovitostjo. Energijska učinkovitost je poraba energije glede na sesalno moč sesalnika.

Letna poraba energije - Prikazana kot številka v kWh. Poraba energije se izračuna po standardni formuli, kjer se tla velikosti 87 m2 posesa 50-krat letno.

Sesanje na gladkih trdih tleh in preprogi (čiščenje) - Odstotek umazanije, ki jo posesa sesalnik. Prikazan na lestvici od A do G, kjer A predstavlja najzmogljivejši razred z najboljšim sesanjem.

Raven hrupa - Raven zvočne moči v decibelih dB(A).

Izpust prahu - Odstotek prahu, ki se ponovno izloči v izpušno cev sesalnika, glede na količino, ki jo sesalnik posesa. Prikazano na lestvici od A do G, kjer A predstavlja najboljši razred z najmanjšim izločevanjem prahu.

*Nova pravila ne veljajo za naslednje kategorije sesalnikov: za mokro, mokro in suho sesanje, baterijske, robotske, industrijske in centralne sesalnike.

Zakaj je to dobro za potrošnike?

1. Potrošniki bodo precej lažje primerjali različne sesalnike, glede na najpomembnejše kriterije: energijsko učinkovitost, sesanje, hrup in emisije izhodnega zraka.

2. Proizvajalci sesalnikov bodo razvili energijsko učinkovitejše in zmogljivejše sesalnike.

3. Potrošniki bodo tako prihranili denar, ker bodo z učinkovitejšimi sesalniki porabili manj energije.

4. Skupna poraba energije sesalnikov se bo zmanjšala.