Nasveti za organizacijo doma

Nasveti za organizacijo doma

Nasveti za organizacijo doma

Pred leti sem rada kopičila stvari, jih shranjevala, z njimi polnila omare, predalnike, police. Minimalizma, ki je zadnja leta zelo v porastu in v trendu, takrat preprosto, nisem začutila. Na eni točki sem ugotovila, da vseh predmetov, oblačil, dodatkov, kozmetike itd., preprosto nisem več zmogla opazovati, kako se kopičijo, pospravljanje ni bilo ravno užitek, poleg tega pa so mi predstavljali občutke, ki so privedli do točke, da se počasi, a vztrajno podam na pot minimalizma tudi jaz. 

Rek manj je več, je trenutno eden mojih ljubših, ker preprosto drži in ker dejansko poenostavi življenje. Z dobro organizacijo, skrbno izbranimi izdelki, ki poenostavijo življenje, je vzdrževati dom veliko lažje in bolj preprosto. Enostavno me občutek, da imam preveč stvari duši, kupujem premišljeno, ne kopičim, predali so veliko manj zasičeni, vem, kje izdelki so, pospravljanje je veliko lažje in učinkovito.



Tudi pri pripomočkih za dom sem na točki, ko raje posegam po kakovostnejših kosih, ki jim zaupam, vem, da svoje delo opravijo odlično in mi bodo služili dobro še veliko let. Z Vorwerk pisano družinico izdelkov za dom je pospravljanje mnogo lažje in poenostavljeno, za to vas vabim, da si celotno ponudbo izdelkov ogledate tukaj, morebiti v prihodnje navdušijo tudi vas.


Da boste svoj dom poenostavili in lažje zorganizirali tudi vi, z vami delim nekaj koristnih nasvetov, kako je na poti do minimalizma uspelo meni in bo z nekaj truda zagotovo uspelo tudi vam.

  • 1. Za organizacijo doma si vzemite čas. Ni vam potrebno vsega narediti naenkrat. Začnite počasi in postopoma. Napišite seznam opravil, kaj vse bi radi pospravili, zorganizirali. Seznam prilepite na vidno mesto in vsako opravljeno delo obkljukajte. Občutek, ko se zaveš, da je vsak dan dodana ena kljukica več, je krasen.

  • 2. Pospravljajte premišljeno. Če ste se odločili pospraviti predal, v katerem je nešteto različnih izdelkov, tega v celoti izpraznite, nato izdelke razporedite po namenu in uporabi. Uporabne stvari, za katere veste, da so za vas resnično pomembne, obdržite, vse predmete, ki so odslužili svoje in menite, da bi bolj prav prišle komu drugemu, podarite naprej.
    Prazen predal dobro posesajte, pri tem vam lahko odlično pomaga Namizni sesalnik VC100, ki je sedaj na voljo tudi v omejeni seriji vedno elegantne črne barve in ga lahko preverite tukaj in opazujte občutke, ki ste jih ob tem doživeli.

  • 3. Organizacija.  Da bi predmeti, ki jih boste obdržali v predalu, imeli svoje mesto, jih lahko, namesto da jih položite v predal, pospravite v košarice, prozorne mapice ... in tako poskrbite, da imajo izdelki točno določeno mesto.
    V nadaljnje bo pospravljanje takšnega predala veliko lažje, saj boste točno vedeli, kaj katera košarica, mapa predstavlja, katera je ponovno postala prepolna in si zasluži več pozornosti pri ponovni organizaciji. 

  • 4. Opazujte občutke. Nikoli ne pozabite na svoje občutke. Ob tem, ko praznite predale, reciklirate, opazujte, kako se ob tem počutite. Ob tem se zavedajte, da greste skozi čustveno intenziven napor, ki bo prinesel mnogo olajšanja. Sprva bo reorganizacija težka in si boste ob tem mogoče vmes premislili, oklevali, kateri izdelek bi obdržali, katerega ne, pa vendarle ravno takrat vztrajajte in aktivnost dokončajte. Občutek, ko boste predal pospravili in mu ponudili možnost, da zadiha, bo neverjeten. Ob takšnih procesih rastemo tudi sami, krepimo svoj notranji jaz in si dovolimo občutiti občutke, ki nas obdajajo.

  • 5. Nagrada.  Za vsako aktivnost iz seznama, ki ste jo uspešno opravili, se najprej pohvalite, vzemite si trenutek zase, se razvajajte s pozornostjo, ki vas bo globoko v sebi napolnila. Mene ob večjih podvigih kos čokoladne torte vedno razveseli in po tiho nagradi za trud in vztrajanje. 

Prvi korak je vedno najtežji, vsi preostali, ki mu sledijo, so enostavnejši. Za dosego cilja moramo vedno nekaj narediti, se morebiti nečemu odreči, a najpomembnejše je, da ob tem vztrajamo. Prijetno urejanje prepolnih omar, polic, predalov vam želim, pomladni in jesenski čas sta resnično idealen čas za to. 

Za Vorwerk Slovenija Monika iz IG profila @cvetlicnoobarvana.

Objavljeno: 26.04.2024